Stappenplan doe-het-zelf installatie zonnepanelen

Wanneer u ervoor gekozen heeft om de zonnepanelen zelf te installeren zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden in verband met uw eigen veiligheid. Om u ervan te verzekeren dat de installatie van uw zonnepanelen voorspoedig verloopt en u alle onderdelen juist installeert volgt hier een handig stappenplan voor het zelf installeren van uw zonnepaneleninstallatie.

  1. Locatie zonnepanelen
  2. Type dak
  3. Groepen in de meterkast
  4. Afstand omvormer en zonnepanelen
  5. Methode plaatsing zonnepanelen
  6. Terugdraaiende elektriciteitsmeter


Doe het zelf zonnepanelen plan


1. Locatie zonnepanelen

Wanneer u van plan bent zonnepanelen op uw dak te plaatsen is het goed een schets van de locatie te maken, zo krijgt u een goed overzicht en kunt u verschillende factoren nagaan.
Het meest ideaal is om de zonnepanelen richting het zuiden te installeren, zo vangen de zonnepanelen de meeste zonuren op. Wanneer de zonnepanelen hiervan afwijken zal de energie die zij opleveren dalen. Daarnaast is het belangrijk dat de zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw geplaatst worden omdat dit het rendement van de zonnepanelen verlaagt.


2. Type dak

Het dak waar u de zonnepanelen installeert bepaalt welk installatiemateriaal u nodig zult hebben. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 36 graden en om deze reden worden zonnepanelen op een plat dak dan ook doormiddel van installatiemateriaal in deze hoek geplaatst.
Bij het plaatsen van zonnepanelen moet er rekening gehouden worden met de ruimte die zonnepanelen innemen, zonnepanelen nemen namelijk meer ruimte in op een plat dak dan op een schuin dak. Dit komt doordat de zonnepanelen op een standaard worden gemonteerd en er afstand tussen de zonnepanelen bewaart moet worden om schaduwvlaktes te voorkomen.


3. Groepen in de meterkast

Eerst moet u nagaan hoeveel stroom de omvormer levert die aan uw zonnepanelen is gekoppeld. Wanneer deze meer dan 2,25 Ampère (oftewel 600 Wattpiek) stroom levert is het noodzakelijk deze op een aparte groep in de meterkast aan te sluiten. In totaal kunt u maximaal drie zonnepanelen op één verbruiksgroep aansluiten, wanneer u meer zonnepanelen aan wilt sluiten dient u gebruik te maken van een kabel die u aansluit op een vrije groep.


4. Afstand omvormer en zonnepanelen

Het beste is om de omvormer van uw zonnepanelensysteem zo dicht mogelijk bij uw zonnepanelen te plaatsen. Wanneer de kabel van de zonnepanelen naar de omvormer zo kort mogelijk is gaat er minder energie verloren.


5. Methode plaatsing zonnepanelen

Wanneer u de zonnepanelen op uw dak plaatst heeft u twee mogelijkheden. U kunt zonnepanelen parallel of geschakeld op het dak bevestigen.
Bij het parallel installeren van zonnepanelen wordt ieder zonnepaneel met een aparte kabel verbonden met de omvormer. Het voordeel van deze parallelle plaatsing van uw zonnepanelen is dat de zonnepanelen elkaar rendement niet beïnvloeden wanneer er schaduw opvalt. Dit is wel het geval bij het geschakeld plaatsen van uw zonnepanelen, dan worden alle zonnepanelen aan elkaar geschakeld en gezamenlijk aan de omvormer verbonden. Het parallel installeren van zonnepanelen is een stuk duurder dan het geschakeld installeren van zonnepanelen, hierdoor zal de tijd voor het terugverdienen van uw zonnepaneleninstallatie bij een parellel installatiesysteem aanzienlijk langer zijn.


6. Terugdraaiende elektriciteitsmeter

Wanneer uw zonnepanelensysteem meer energie opwekt dan u verbruikt kunt u deze energie salderen bij uw energieleverancier. Dit houd in dat u de energie terug levert aan uw energieleverancier en hier een vergoeding voor ontvangt. Om te kunnen salderen moet u wel over een terugdraaiende elektriciteitsmeter beschikken. Het is aan te raden om te salderen met uw zonnepanelen omdat u op deze manier energie kunt compenseren die u s ’nachts verbruikt, wanneer u geen energie opwekt. Op deze manier zal uw energierekening aanzienlijk dalen.


Partner

Zonnepanelen offerte