Keuze installatiemateriaal

Het is belangrijk dat de zonnepanelen goed en stevig op het dak gemonteerd worden, dit wordt gedaan doormiddel van installatiemateriaal. Er worden verschillende soorten installatiemateriaal gebruikt voor schuine daken, platte daken en veldopstellingen, u kunt gemakkelijk nagaan wat geschikt is voor uw situatie. Voor verdere installatietips kunt u hier kijken.


zonnepanelen installateimateriaalVeldopstelling

Voor de veldopstellingen zijn er speciale rekken verkrijgbaar waar de zonnepanelen gemakkelijk op gestationeerd kunnen worden. Deze rekken zijn verkrijgbaar in de meest optimale uitvoering voor de plaatsing van zonnepanelen, zo zijn de rekken standaard verkrijgbaar in een hellingshoek van 36 graden om optimaal zonlicht op te vangen.


Zonnepanelen op daken

Voor het installeren van zonnepanelen op daken zijn er verschillende mogelijkheden qua installatie. Allereerst moet er rekening gehouden worden met het soort dak waar u de zonnepanelen op wilt plaatsen, voor schuine daken heeft u namelijk andere installatiematerialen nodig dan voor platte daken.


Zonnepanelen op plat dak

Wanneer u een plat dak heeft dient u de zonnepanelen schuin te bevestigen doormiddel van installatiemateriaal. Door de zonnepanelen schuin te plaatsen vangen de zonnepanelen namelijk meer licht en zult u meer energie opwekken. Voor het schuin installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er meerdere installatiemogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.
Allereerst moet u materiaal bevestigen zodat de panelen schuin komen te staan, hiervoor wordt in Nederland veelal FlatFix gebruikt. Dit is een beugel waar zonnepanelen op bevestigd worden en de ideale hellingshoek creëren. De beugel wordt of door ballast op de plek gehouden of vastgeschroefd aan het dak.


Zonnepanelen op schuin dak

Bij een schuin dak kunt u gebruik maken van gehaakt , geschroefd of hybride installatiemateriaal, een omschrijving van iedere methode wordt hieronder gegeven.
Een gehaakt schuin installatiesysteem voor zonnepanelen, hierbij worden de zonnepanelen aan de dakpannen gehaakt. Dit systeem heeft zo zijn voordelen; het is gemakkelijk te installeren en kan dus snel toegepast worden op uw dak, het is een solide systeem en kan het gewicht van een volwassen persoon dragen, daarnaast zijn de haken van het systeem verstelbaar waardoor gehaakt schuin installatiemateriaal ook op dikke dakpannen bevestigd kan worden.
De nadelen van een gehaakt schuin installatiemateriaal zijn dat deze niet verticaal geplaatst kunnen worden en het systeem kan niet worden vastgeschroefd waardoor deze licht kan verzakken.


De tegenhanger van het gehaakte installatiesysteem is het geschroefde installatiesysteem. Hierbij worden de zonnepanelen vastgeschroefd aan het dak. De voordelen van het geschroefde installatiesysteem zijn dat het erg stevig vast zit, dit is de stevigste vorm om zonnepanelen op uw dak te bevestigen, daarnaast kan een geschroefd installatiesysteem op ieder dak worden toegepast.
Het nadeel van dit systeem is dat het meer tijd en moeite kost om de zonnepanelen te installeren, zeker wanneer u gehaakte dakpannen heeft kan het een hele klus zijn om deze van u dak te verwijderen alvorens u het installatiesysteem bevestigd.


Als laatste is er ook nog de mogelijkheid voor hybride installatiemateriaal voor schuine daken. Hierbij worden bovenstaande installatiemogelijkheden gecombineerd, de dakhaken die ook bij het gehaakte systeem gebruikt worden, worden bij het hybride systeem namelijk net als bij het geschroefde systeem achter de panlat bevestigd. Deze dakhaken zijn ook van een schroefgat voorzien zodat u deze vast kunt schroeven indien gewenst.
Het voordeel van het hybride installeringssysteem is dat het gemak van het bevestigen van het gehaakte systeem wordt gecombineerd met de kracht van het geschroefde systeem, ook kunnen zonnepanelen op deze manier wel verticaal geplaatst worden wat een stuk goedkoper is.

Het installeren van de zonnepanelen kan een tijdrovende klus zijn, om deze reden zijn de installatiematerialen voor zonnepanelen tegenwoordig voorzien van gemakkelijke klik en schroef materialen. Dit maakt het voor doe-het-zelvers gemakkelijker om de zonnepanelen eigenhandig te installeren.


Merken materiaal

Het installatiemateriaal dat u kunt gebruiken voor uw zonnepanelen is verkrijgbaar van verschillende merken. Er wordt hieronder een overzicht gegeven van de verschillende merken die installatiemateriaal voor zonnepanelen produceren en het soort installatiemateriaal dat zij hebben voor het doe-het-zelf zonnepanelen installeren.

Clickfit Gehaakt installatiesysteem schuin dak
Flatfix Installatiesysteem voor plat dak
Schlette Installatiesysteem voor plat dak
Geschroefd installatiesysteem voor schuin dak
Solar Construct Hybride installatiesysteem schuin dak
Solar Systems Installatiesysteem plat dak
Geschroefd installatiesysteem schuin dak
Thyser Installatiesysteem plat dak


Partner

Zonnepanelen offerte